Utvärdering Frikis och Svettis Utegympa

Nu har jag varit på Friskis och Svettis utegympapass. Sommarens första för Friskis och mitt första med Friskis någonsin. Har rätt så mycket att säga om saken.

Att hitta dit i Kristinstyle

Det var tur att jag cyklade iväg hemifrån i god tid när jag skulle hitta till Skytteparken i Örebro. Eftersom den skulle ligga i närheten av Waakköping tänkte jag att jag skulle ta den vägen till stan som jag normalt inte tar eftersom den leder till Wadköping före själva centrum Innan jag ens hade hittat rätt cykelväg till Wadköping hade jag cyklat fel en gång. Sen skulle jag bara hitta rätt park. Jag tänkt först hur svårt kan det vara egentligen? Svårare än väntat, cyklade runt många varv på alla möjliga ställen och eftersom jag hade gott om tid brydde jag mig inte om att fråga någon. När klockan började närma sig bla hade jag blivit rätt så frusterad. Cyklar – ser högtalare och en drös med personer iklädd friskis kläder. Äntligen – det underbara i det hela att jag redan hade cyklat förbi platsen i början av min rundtur kring Wadköping, Stadsparken och Stora Holmen. Och cyklade förmig sjukhuset några gånger gjorde jag också.

Passet

 Det var mycket folk som dök upp. Blande åldrar och typer precis som när ÖUIF har utegympa men en hel del mer. Ledarna som den här gången var två stod på ett litet podium i mitten av parken. De hade inga muntliga instruktioner alls och stundvis var det svårt att se vad som skedde. Visserligen såg man ju hur andra gjorde men det var fortfarande svårt att hänga med även för mig som faktiskt inte kan sägas vara en nybörjar när det gäller gruppträningar. Jag förstår att det är svårt att hitta en bra balans mellan musikvolym och prat på ett sånt stort område men att bara titta på ledarna och på resten av de som tränar kan vara lite väl förvirrande ibland.

Hade jag gått på det här innan jag hade börjat gå på medelgympapass och liknande hade jag nog inte velat göra om det. Vissa av stegen var frustreande krångliga, i alla fall om man har min kordination. Det var som sagt mycket folk och stor spridning på kondition misstänker jag, därför blev jag förvånad när vi sprant runt i parken. Kändes ungefär som Vårruset

Några av styrkeövningarna kändes för svåra och tunga för nybörjare, speciellt när ingen säger vad man ska göra och vad man ska tänka på. Risken för skador finns, speciellt på ett ojämnt underlag som en gräsmatta ändå är. Dessutom tyckte jag att vissa av utfallsövningarna gick lite för snabbt. Mot slutet av passet var jag mest stressad och ville bara att det skulle ta slut. Visserligen var det bra att flera av rörelserna återkom några gånger. Blir ju lättare för ovan att hänga med då men kanske lite tråkigt i längden. Vana Friskis och Svettis motionärer hade säkert en bättre upplevelse än vad jag hade.

Jag inser mer och mer hur bortskämd jag är med både instruktörer och passupplägg .

På plussidan

Musiken var faktiskt riktigt bra. Bättre än på vissa ÖUIF pass. Och det var faktiskt rätt så häftigt att ibland se flera hundra personer vifta med händerna samtidigt. För ibland gjorde faktiskt alla som jag kunde se samma rörelse.

Avslappningen och strechen var också bra.

Det blir spännande att se hur passet är på torsdag. Har ju ingen aning om hur stor skillnad det är på Friskisinstruktörerna. För trots alla mina invändningar mot passet tänker jag gå på fler. Går ju inte att göra en bedömning efter ett enda pass. Och lite halvdålig gruppträning är ju mycket bättre än ingen gruppträning alls 🙂

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Friskis&Svettis, Träning, Utegympa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s